Ventileren is nodig voor een gezond binnenklimaat. Dit is zowel belangrijk voor je woning als voor je eigen gezondheid. Door goed te ventileren vermijdt u de aanwezigheid van schadelijke stoffen en overvloedige vocht in de binnenlucht.
Bij nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie moet u verplicht ventileren. Tegenwoordig wordt zodanig luchtdicht gebouwd en geïsoleerd dat ventilatie onmisbaar is geworden.
Gezien de strenge normen gebeurt ventileren vaak mechanisch, maar ook de combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie is mogelijk. De keuze is afhankelijk van de opgelegde EPB-eis en van je persoonlijke voorkeuren.
Tegenwoordig worden bij nieuwbouw of ingrijpende renovaties enkel nog C of D systemen gebruikt. Een C systeem houdt in dat de toevoer van verse lucht gebeurt via natuurlijke openingen in de ramen, gevels of daken. De afvoer gebeurt mechanisch, hetzij permanent, hetzij vraaggestuurd. Bij een ventilatiesysteem type D wordt de lucht mechanisch aangevoerd en ook weer mechanisch afgevoerd. Een D systeem wordt ook “balansventilatie” genoemd omdat dit steeds in balans wordt afgesteld.
Ventilatie dient zowel in droge als natte ruimten te gebeuren. Het lucht komt de woning binnen via droge ruimten zoals een woonkamer, bureau of slaapkamer. “Vervuilde” of “natte” lucht circuleert va doorstroomopeningen (bijv. deurspleet) en verlaat de woning via natte ruimten zoals de keuken, badkamer, toilet en wasplaats. De hoeveelheid luchtaanvoer of afvoer wordt bepaald op basis van de type en de oppervlakte van de ruimte.
Elk verplicht te ventileren ruimte dient te voldoen aan de opgelegde minimum eis. De kalibratie / inregeling van je woningventilatie is dus essentieel. Een slecht afgestelde ventilatie voldoet niet aan de normen en presteert niet naar behoren. De inregeling gebeurt door de installateur of eventueel door de verslaggever. De ventilatieverslaggever controleert de debieten en stelt een rapport voor de EPB dossier.
De kostprijs van ventilatieverslaggeving varieert naargelang de inhoud. Voor een volledig pakket, inclusief voorstudie en prestatieverslag betaal je tussen de 400 en 500 euro voor een eengezinswoning. Voor enkel een meting met prestatieverslag betaal je tussen de 150 – 200 euro.
Een ventilatiesysteem zit vrij eenvoudig in elkaar. Maar toch vraagt het onderhoud. Het heeft namelijk te maken met veel stof en temperatuurschommelingen. Dit kan voor vervuiling en condens zorgen. Je filters kan je eenvoudig zelf vervangen, dit doe je best om de 6 maanden. Reiniging van het toestel zelf moet zorgvuldig gedaan worden door een professional, zonder dat sensoren en dergelijke beschadigd worden. Aangeraden is om het toestel om de 2 jaar de onderhouden.
Het antwoord is zonder twijfel JA. Voor een gezond binnenlucht en een efficiënte werking van de installatie is het raadzaam om je luchtkanalen te laten reinigen om de 4 à 5 jaar. Deze zullen namelijk veel stof opvangen en dit brengt ook andere gezondheidsrisico’s met zich mee.
Als één van de gecertificeerde bedrijven voor attesten en keuringen in de branche, bieden wij complete oplossingen voor uw behoeften - van ventilatieverslagen, EPC-attesten, verplichte asbestattest tot rioolkeuringen. Ook verzorgen wij certificaten en nodige attesten voor je EPB-aangifte.
In slechts enkele minuten ontvangt u scherpe tarieven voor elke klus die u nodig heeft. U krijgt een snelle en betaalbare offerte zonder de druk van een verkoper die in uw nek ademt.