Asbestattest: Wat moet u weten?

Een asbestattest is een essentiële documentatie die voortkomt uit een asbestinventarisatie van een gebouw. OVAM zorgt ervoor dat voor elk gebouw op basis van zo’n inventarisatie een uniek asbestattest wordt verstrekt. Maar wat staat er precies in en wanneer is het nodig?

Offerte voor asbestattest

Wat bevat een asbestattest?

  • Informatie over de aanwezigheid van asbest in het gebouw.
  • Evaluatie van de veiligheid van het aanwezige asbest.
  • Details welke materialen of onderdelen van het gebouw asbest bevatten.
  • Een grondige analyse van de staat van het aanwezige asbest.
  • Deskundig advies over veilig beheer en verwijdering van asbest.

Het is van belang dat het asbestattest aanwezig is bij de overdrachtsovereenkomst, veelal tijdens het compromis, maar het kan ook later. De notaris bepaalt per situatie de noodzaak van het attest en het juiste moment voor beschikbaarheid.

Meer info over asbestattest?

Wanneer is een asbestattest verplicht?

  • Voor toegankelijke constructies gebouwd vóór 2001.
  • Als je eigenaar bent van een gebouw of een deel ervan – of het nu gaat om een huis, villa, appartement, kantoor, garage of stallen.
  • Voor elk gebouw groter dan 20 m². Zelfs een kleiner gebouwdeel, zoals een 16 m² studio in een groter complex, vereist een attest.
  • Als meerdere kleine gebouwen, zoals stallen, samen meer dan 20m2 beslaan.

Vanaf 2032 wordt het asbestattest verplicht voor elke toegankelijke constructie gebouwd voor 2001, zelfs zonder overdrachtsplannen.

Ik heb meer info nodig

Kosten van een asbestattest

De prijs hangt af van de grootte van het gebouw en het aantal genomen stalen. De kosten voor een doorsnee eengezinswoning liggen bijvoorbeeld tussen de €400en €600 inclusief btw. Voor een precieze offerte mag u meer informatie verstrekken met details over het gebouw (zoals bouwjaar, oppervlakte, hoogte en bijgebouwen), via ons contactformulier.

Asbestattest en verhuur

Hoewel verhuur op zich geen reden is voor een asbestattest, moet u, indien beschikbaar, een kopie aan de huurders verstrekken.

Offerte aanvragen

Prijzen ontvangen voor
attesten en keuringen

Als één van de gecertificeerde bedrijven voor attesten en keuringen in de branche, bieden wij complete oplossingen voor uw behoeften - van ventilatieverslagen, EPC-attesten, verplichte asbestattest tot rioolkeuringen. Ook verzorgen wij certificaten en nodige attesten voor je EPB-aangifte.

In slechts enkele minuten ontvangt u scherpe tarieven voor elke klus die u nodig heeft. U krijgt een snelle en betaalbare offerte zonder de druk van een verkoper die in uw nek ademt.